Page MenuHomeAleph Objects Inc

Change Filament Bug
Closed, ResolvedPublic

Description

On 2.0.0.139 we have had multiple instances of using filament change causing the screen to freeze and the nozzles to encounter a thermal runaway.
@DaniAO had smoke coming off the nozzle when she did it yesterday.
@gyukish has had it happen five times today a couple instances the nozzle temps kept increasing a couple times.
It seems that if the temperature has already been reached by the time of the freeze there are no temperature issues, but if the temperature is still increasing at the time of the freeze then it continues to heat up constantly without stopping at a target temperature.

Event Timeline

adam created this task.Jul 10 2019, 7:27 AM
adam triaged this task as High priority.
adam created this object with edit policy "LulzBot Hardware Products (Project)".
west added a subscriber: west.Jul 10 2019, 7:50 AM

can you explain how to repeat this?

Change filament > heat nozzle 1 up and then the LCD froze. Of course now that I am trying to recreate it I can't.. but we did have it happen on 2 separate machines- but both are betas.

tutley added a subscriber: tutley.Jul 10 2019, 8:17 AM

I was able to get the machine to freeze and then over heat by heating both nozzles, being on E2 in the change filament page, and having it run continuous for about 2 minutes

I just froze on the change filament screen, extruder 2 heated, running continuous. 139, production unit. was holding steady at 220 prior to freeze, thermal runaway occurred after freeze.

i can confirm this is not happening on .135

I just repeated the same steps as my last post, but on 135 instead of 139, and this time the machine reset itself instead of locking up.

@marcio: My machine rebooted most of the times, but it froze once. I think I identified the issue however and sent a new FW to @samantha and @tutley to test out. If that initial test checks out, I'll push a new build to buildbot.

Testing the new firmware @marcio sent me, I have had 5 timeouts and 0 restarts or freezes. During my 139 and 135 testing I got 0 timeouts.

FYI- Just had the LCD freeze and printer keep heating while it was heating the bed to start a print.....

@DaniAO: I pushed .141 that should fix the issue. It should be done building in about 10 mins.

@DaniAO: Actually, if it happened at the start of the print, and not in the change filament screen, then it is possibly another issue and should be put in another ticket.

@DaniAO: The filament change issue should be solved in .141. Let's make sure everyone is using that version to make sure we are all on the same page.

Marking this as a duplicate of T7442 and T8544

@marcio i am no longer seeing the issue with the continuous run button causing the freeze and thermal runaway on .141

DaniAO closed this task as Resolved.Jul 25 2019, 8:28 AM

Closing this one down since we haven't' seen it, can always reopen if needed.