Cura LulzBot EditionGoal
ActivePublic

Properties

Description

This is the current release version of Cura LulzBot Edition for LulzBot 3D Printers by Aleph Objects, Inc.

Cura is a Free Software program that both prepares your files for printing (by converting your model into G-Code), and also allows you to control the operation of your LulzBot 3D printer. Cura LulzBot Edition is based on Ultimaker's version of Cura available here: https://github.com/Ultimaker/Cura

Important links:
Submit an issue ticket
Release planning and Issue management
Source code
Beta builds

Recent Activity

Yesterday

ScottWell1 added a comment to T1452: Cura 2.6.54 - Prime Blob not produced?.

Having browsed through the CuraEngine code, I am of the opinion that "Enable Prime Blob" simply isn't working at all for Lulzbot printers. There may at times, coincidentally, be some filament spurting out when the start gcode returns 30mm of filament into the hotend, but that isn't coming from the "Enable Prime Blob" function in Cura2.

Tue, Dec 12, 6:01 PM · Cura LulzBot Edition
anolen added a comment to T1360: Dual Extruder issues.

I was able to test and confirm, removing the ";" in the start g-code does allow both nozzles to prime before beginning the print.

Tue, Dec 12, 4:57 PM · Cura LulzBot Edition
anolen added a comment to T1498: Cura 2 gets confused and runs into a washer if you begin a print with E2..

Taz 6 Dual v2, unnecessary travel moves shown farther up a slice

Tue, Dec 12, 3:25 PM · Marlin, Cura LulzBot Edition
ScottWell1 added a comment to T1452: Cura 2.6.54 - Prime Blob not produced?.

I should also mention -- I can see a blob in the "visualization" on Cura's build plate image. It appears / disappears when enabling/disabling the Blob in settings, and changes position appropriately with changes to the "Extruder Prime X Position" and "Extruder Prime Y Position". The visualization is not affected by whether Brim, Skirt, Raft, or None is selected.

Tue, Dec 12, 2:39 PM · Cura LulzBot Edition
ScottWell1 added a comment to T1452: Cura 2.6.54 - Prime Blob not produced?.

Hmmmm.... I initially had this problem with 2.6.54, and still have it with 2.6.60. Both on Windows10 with Mini.

Tue, Dec 12, 2:14 PM · Cura LulzBot Edition
Yahuba added a comment to T1452: Cura 2.6.54 - Prime Blob not produced?.

I tested this using 2.6.54 on Windows 7 & 10 as well as on an iMac running High Sierra (10.13.1) and a Mac Mini running El Capitan (10.11.6) and got the following results:
Win 7 - worked with Brim but not skirt on Lulzbot Mini
Win 10 - worked with Brim but not skirt on Lulzbot Mini, did not get a blob with Brim and Skirt on Taz 6
Mac Mini - did not get a blob with Brim and Skirt on both Lulzbot Mini and Taz 6
iMac - worked with Brim but not skirt on Lulzbot Mini, did not get a blob with Brim and Skirt on Taz 6

Tue, Dec 12, 1:51 PM · Cura LulzBot Edition
pstemper created T1508: Taz 5 & Dual Extruder V3-Re-home issue in middle of print..
Tue, Dec 12, 12:07 PM · Cura LulzBot Edition
karrad created T1506: Store Bed Matrix.
Tue, Dec 12, 11:14 AM · Cura LulzBot Edition, Marlin
DaniAO created T1505: Machine settings window resize doesn't expand.
Tue, Dec 12, 10:33 AM · Cura LulzBot Edition
ScottWell1 added a comment to T1452: Cura 2.6.54 - Prime Blob not produced?.

I don't see any gcode for a blob in that file, either. It returns filament to E0 (bring back from E-30 retraction after soften), then proceeds to print.

Tue, Dec 12, 9:57 AM · Cura LulzBot Edition
karrad assigned T1504: Cura 2.6.60 - PC-Max Part Removal Temperature to DaniAO.
Tue, Dec 12, 9:52 AM · Cura LulzBot Edition
ScottWell1 created T1504: Cura 2.6.60 - PC-Max Part Removal Temperature.
Tue, Dec 12, 9:51 AM · Cura LulzBot Edition
DaniAO added a comment to T1452: Cura 2.6.54 - Prime Blob not produced?.

Attached is the requested gcode file.

Tue, Dec 12, 9:47 AM · Cura LulzBot Edition
karrad reassigned T1452: Cura 2.6.54 - Prime Blob not produced? from karrad to Yahuba.

@Yahuba can you check this setting on windows and mac? We got a decent blob on debian:

Tue, Dec 12, 9:40 AM · Cura LulzBot Edition
ScottWell1 added a comment to T1452: Cura 2.6.54 - Prime Blob not produced?.

Still not working for me, with or without skirt/brim.

Tue, Dec 12, 9:33 AM · Cura LulzBot Edition
marcio added a comment to T1498: Cura 2 gets confused and runs into a washer if you begin a print with E2..

@victor_larchenko : The nozzle offsets for the v3 dual are -6.5 and 6.5 respectively. So it appears that all Cura 2 is doing is moving one of the nozzles directly above the point (0,0). However, this point lies outside of the valid print area for the v3 dual; it's also a completely unnecessary movement for completing the print.

Tue, Dec 12, 9:22 AM · Marlin, Cura LulzBot Edition
alexei reassigned T1498: Cura 2 gets confused and runs into a washer if you begin a print with E2. from marcio to victor_larchenko.
Tue, Dec 12, 9:12 AM · Marlin, Cura LulzBot Edition
marcio added a comment to T1498: Cura 2 gets confused and runs into a washer if you begin a print with E2..

The crash was caused by Cura 2 erroneously inserting the following GCODE command:

Tue, Dec 12, 8:38 AM · Marlin, Cura LulzBot Edition
karrad claimed T1452: Cura 2.6.54 - Prime Blob not produced?.

@ScottWell1 Sorry it took us a bit to get to this one. From some quick testing, it looks like skirt settings will override prime blob. We use skirt by default, and haven't really experimented much with the blob. Mind trying to set build plate adhesion to none, and enabling blob?

Tue, Dec 12, 8:29 AM · Cura LulzBot Edition
karrad added a comment to T1263: Dual Extrusion Hot End Switch.

At the moment, if the standby temperature does not match the initial printing temperature, there is a slight pause while the second tool head heats up from Standby temp -> initial printing temp. Depending on how large of a difference that is, the tool head can be parked above the printed object causing defects.

Tue, Dec 12, 8:09 AM · Cura LulzBot Edition
DaniAO closed T1449: Update build plate adhesion on reccommended print set up as "Resolved".

Look good. Thank you!

Tue, Dec 12, 7:56 AM · Cura LulzBot Edition
karrad added a comment to T1484: First Layer Flow Rate.

@victor_larchenko Ahh thank you, that makes sense.

Tue, Dec 12, 7:52 AM · Cura LulzBot Edition
karrad reassigned T1490: PC + PBT Profiles from anolen to victor_larchenko.

@victor_larchenko Please incorporate the above profiles

Tue, Dec 12, 7:45 AM · Cura LulzBot Edition
anolen added a comment to T1490: PC + PBT Profiles.

I am not sure how to add the bed adhesion notes: "glue stick is recommended if you are not using an enclosure"

Tue, Dec 12, 7:38 AM · Cura LulzBot Edition
DaniAO closed T1403: Review and Update Cura 2.6 Material Profiles with Correct Temperatures as "Resolved".

looks good!

Tue, Dec 12, 7:37 AM · Cura LulzBot Edition
gringer added a comment to T375: Add truncated octahedron pattern.

... still having compilation problems on my laptop [Linux gallus 4.9.0-3-amd64 #1 SMP Debian 4.9.25-1 (2017-05-02) x86_64 GNU/Linux]

Tue, Dec 12, 3:12 AM · Cura LulzBot Edition
quasistoic added a comment to T1501: Dual v3 Hitting/Rubbing on Z-Home button.

I managed to catch a video of the homing/wiping problem on my Taz 6 immediately after getting off the phone with support.

Tue, Dec 12, 3:05 AM · Cura LulzBot Edition
zachah created T1501: Dual v3 Hitting/Rubbing on Z-Home button.
Tue, Dec 12, 2:49 AM · Cura LulzBot Edition
victor_larchenko added a comment to T1484: First Layer Flow Rate.

@karrad, I've changed name and description, but we still need proper way to indicate that this setting is relative to basic flow.

Tue, Dec 12, 2:43 AM · Cura LulzBot Edition

Mon, Dec 11

aaronelliot added a comment to T1496: Windows Mouse point doesn't line up with click locaton.

More horizontal spacing funkiness.

Mon, Dec 11, 6:17 PM · Cura LulzBot Edition
ScottWell1 added a comment to T1484: First Layer Flow Rate.

I pulled down 2.6.60 to test this. Works great! I foresee some people questioning the "multiplier" effect -- i.e., if "Flow" is 95% and I specify "First layer flow" at 110%, I actually get something like 105% of Esteps for first layer (i.e., 110% of 95% of Esteps value). But in practice, having layer 0 flow be "relative" to the standard flow, as done with M221, is probably the best way to do this.

Mon, Dec 11, 5:52 PM · Cura LulzBot Edition
Joebowler300 added a comment to T1443: Cura LE crash when trying to load binary STL file with ASCI string in the header..

Okay great, glad we were able to figure out the problem and plan for a resolution in the next major release of the software.
Thank you!

Mon, Dec 11, 4:54 PM · Cura LulzBot Edition
alexei changed the edit policy for T1463: Cura LE stop on nozzle wipe during autolevel - Mini.
Mon, Dec 11, 4:03 PM · Marlin, Cura LulzBot Edition
karrad moved T1451: Cura Lulzbot edition "Scale to Max" scaling incorrectly. from First stable release (v2.6) to Future release (v3.1) on the Cura LulzBot Edition board.

@victor_larchenko Going to move this into future release, maybe UM will get it sorted upstream

Mon, Dec 11, 3:30 PM · Cura LulzBot Edition
alexei changed the edit policy for T1360: Dual Extruder issues.
Mon, Dec 11, 3:15 PM · Cura LulzBot Edition
alexei changed the edit policy for T1361: TAZ 6 ColorFabb XT Profile.
Mon, Dec 11, 3:15 PM · Cura LulzBot Edition
alexei changed the edit policy for T1362: HIPS Profiles.
Mon, Dec 11, 3:14 PM · Cura LulzBot Edition
alexei changed the edit policy for T1384: v3 Dual extruder wipe tower position in Cura LE.
Mon, Dec 11, 3:14 PM · Cura LulzBot Edition
alexei changed the edit policy for T1408: Horizontal Expansion.
Mon, Dec 11, 3:13 PM · Cura LulzBot Edition
alexei changed the edit policy for T1490: PC + PBT Profiles.
Mon, Dec 11, 3:13 PM · Cura LulzBot Edition
alexei changed the edit policy for T1491: Push HIPS Profiles.
Mon, Dec 11, 3:13 PM · Cura LulzBot Edition
alexei changed the edit policy for T1451: Cura Lulzbot edition "Scale to Max" scaling incorrectly. .
Mon, Dec 11, 2:53 PM · Cura LulzBot Edition
alexei changed the edit policy for T1460: V3 Pause/resume on LCD not working.
Mon, Dec 11, 2:52 PM · Cura LulzBot Edition, Marlin, Yellowfin
victor_larchenko added a comment to T1484: First Layer Flow Rate.

@karrad, engine don't change printer flow rate by default - standard "flow" setting changes E values. New setting changing printer flow rate, so it is a multiplier for old = if we want to change back to default multiplier after first layer it should be set to 100%

Mon, Dec 11, 2:22 PM · Cura LulzBot Edition
aaronelliot added a comment to T1496: Windows Mouse point doesn't line up with click locaton.

Desktop resolution is 2560x1440. It is using a default theme, but fonts are scaled. Might be using small icons in the taskbar. There is still an offset minimized and maximized. This laptop only has an Intel video card.

Mon, Dec 11, 2:04 PM · Cura LulzBot Edition
tranter added a comment to T1496: Windows Mouse point doesn't line up with click locaton.

We are not seeing this issue on any of the Windows 7, Windows 8, Windows 10, MacOS or Linux computers that we test on here.
The code uses the Qt framework and doesn't interact directly with the desktop environment.
There must be something different about your setup.
What theme are you using? Did you move the taskbar to a location other than the default bottom of the screen?
Does it make a difference whether the Cura window is maximized?
Are you using multiple monitors?
What type of video hardware do you have? We have seen issues due to OpenGL drivers.

Mon, Dec 11, 1:50 PM · Cura LulzBot Edition
Steven added a comment to T1496: Windows Mouse point doesn't line up with click locaton.

@aaronelliot can you provide a screen resolution that is being used on the workstation you are seeing this issue with?

Mon, Dec 11, 1:49 PM · Cura LulzBot Edition
Yahuba added a comment to T1482: Cura LE windows 10 firmware update problem.

Did not run into this during preliminary smoke tests. I just tried to replicate it again now: Downloaded 2.6.52 into our Windows 10 testing machine connected to a Lulzbot Mini. Clicked on Connect button and was prompted to update firmware. I was able to update firmware successfully and connect to the Mini. Verified connection by sending move and extrusion commands successfully.

Mon, Dec 11, 1:19 PM · Cura LulzBot Edition
aaronelliot added a comment to T1496: Windows Mouse point doesn't line up with click locaton.
Mon, Dec 11, 1:13 PM · Cura LulzBot Edition
alexei assigned T1498: Cura 2 gets confused and runs into a washer if you begin a print with E2. to marcio.
Mon, Dec 11, 1:13 PM · Marlin, Cura LulzBot Edition